Overnight grød m. jordbær

Kanelkage med dalgona kaffeskum

Dalgona kaffe,… det må uden tvivl være en af de mest populære ord på sociale medier for tiden. Denne kaffevariant kaldes også “INSTAGRAM-KAFFEN”. Jeg har i denne corona-tid drukket spandevis af denne lækre og nye kaffe.

Sågar delte jeg opskriften i en video på dalgona iskaffe på IGTV forleden, som blev taget rigtig godt imod. Efter at jeg havde delt videoen snakkede jeg med to af mine bloggerkollegaer (Luna (Maanebarnet) og Alberte Steengaard), om at skummet måtte kunne fungere til meget andet end iskaffe…

Det resulterede i at jeg gik i køkkenet og lavede en KÆMPE portion dalgonakaffeskum og bagte en kanelkage… og VUPTI den glutenfrie og veganske kanelkage blev taget til HELT NYE HØJDER! Wow, siger jeg bare! WOW!

Den cremet skum og kaffesmagen passer bare helt perfekt til den intense kanelsmag fra den svampede kagebund.

Opskriften giver en bradepande på ca. 21×30 cm, svarende til ca. 8-12 stykker kage.

Ingredienser, kage:
130 g plantesmør, f.eks. Naturli smørbar / smørblok
4 dl plantemælk, f.eks soyamælk eller rismælk
200 g sukker
20 g kanel
2 tsk. bagepulver
2 tsk. xanthan gum*
200 g glutenfri havregryn eller havremel*
200 g rismel*
1 dl kokosmel (kokosrasp)
Evt. tilsæt hakkede valnødder i dejen, hvis du ønsker ekstra struktur

* Bager du ikke glutenfri kan xanthan gum undlades, og du kan bruge den meltype du ønsker. Hvis du bruger hele havregryn, kommer der mere struktur i kagen, som ses på mine billeder. *Bager du glutenfrit men ikke har xanthan gum, kan det undlades hvis du blander havregrynene op med mælken, og lader det blive godt tykt og “havregrødsagtigt” før det blandes med de øvrige ingredienser.

Ingredienser, glasur / kaffeskum:
3 spsk. kaffe, instant
8 spsk. rørsukker eller sukrin gold
10 spsk. kogende vand

Fremgangsmåde, kage:

  • Forvarm ovnen på 200 grader, varmluft
  • Smelt plantesmør i en gryde og hæld plantemælk oven i gryden når smøren er smeltet. Det skal være lillefingervarmt
  • I en røreskål kommes sukker, kanel, bagepulver, xanthan gum, havregryn, mel og kokosmel
  • Hæld smør-mælkeblandingen oven i de tørre ingredienser og rør godt rundt
  • Beklæd en bradepande (ca. 20 x 30 cm) eller en springform (26-28 cm) med bagepapir og hæld dejen oveni
  • Bag kagen i ca. 30-35 minutter
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af inden du dekorerer med kaffeskummet, ellers risikerer du at det bliver for flydende


Fremgangsmåde, kaffeskum:

OBS: Jeg har pisket skummet med en almindeligt piskeris før, men kan virkelig anbefale at du bruger en røremaskine eller elmikser.

  • Kom instant kaffen, sukker og kogende vand i en røreskål
  • Pisk med en elmixer (eller manuelt piskeris) i et par minutter indtil du har en cremet og fluffy kaffeskum. Jo længere tid du pisker jo mere fluffy og tykt bliver det, og den creme du ser på billederne er pisket på en Kitchen Aid røremaskine i 2-3 minutter med MAKS hastighed
  • Dekorér kagen med kaffeskum samt evt. hakkede nødder – og SMOVS løs!


TIPS:

  • Hvis der er noget kaffeskum tilbage, så bland det med isterninger og mælk, og vupti sp har du en dalgona islatte, som bare smager perfekt i dette forårsvejr!
  • Kagen er fryseegnet UDEN kaffeskummet.

Velbekomme – og tak, fordi du læser med!

28 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Overnight grød m. jordbær