Bønnebrownie med hindbærfrostning

Chokoladekage med twist af peanutbutter

Det er den bedste og mest smovsede chokoladekage jeg nogensinde har smagt! Den har et perfekt twist af peanutbuttersmag sammen med den ellers himmelske kakaosmag.
Kakaopulveret stammer fra kakaoplanten (Theobroma cacao) der er et 4-8 meter højt træ af familien Malvaceae. Det stammer fra det tropiske Sydamerika og er blevet plantet i andre tropiske egne.
Bladene er ca. 10-40 cm lange og 5-20 cm brede. Blomsterne gror i klynger direkte på stammen eller på ældre grene. De er små, 1-2 cm i diameter. Frugten, kaldet en kakaobælg, er ægformet. Hver bælg indeholder 20-60 frø, ofte kaldet “bønner”, som bruges til kakaopulver og chokolade.

Portioner: Singleversion
Denne opskrift er lavet ud fra, at flere af jer har spurgt om jeg kunne lave mindre “singleversioner”.
Så denne opskrift er altså passende til en 18 cm springform, som er udregnet til ca. 1-2 personer. Du kan sagtens fordoble ingredienserne og få kagedej til en “almindelig” 24 cm springform, dog kræver den længere bagetid. Se note.

Ingredienser: 

Kagedej:
2 dl havremel*
1 spsk. bagepulver
1 dl kakaopulver
1 tsk. vaniljesukker
1 dl sirup**
1 dl plantemælk***

* Du kan også bruge andre meltyper, f.eks. rismel eller boghvedemel
** Du kan også bruge sukker eller sukkererstatning, men sirup binder dejen bedre sammen.
*** Jeg brugte usødet sojamælk, men du kan bruge alt fra rismælk til mandelmælk. Valget er dit.

Øvrigt:
Plantemargarine / kokosolie til at smøre formen med.
2 spsk peanutbutter (valgfrit, men næsten synd at undlade)

Topping:
2 spsk. kakaopulver
80 g flormelis
50 g plantemargarine, f.eks. naturli plantesmør
1 spsk. vand eller plantemælk
Evt. 1 tsk. vaniljesukker

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 175 grader.
Alle ingredienserne til kagedejen røres sammen i en røreskål.

En springform beklædes med bagepapir i bunden.

(Jeg synes personligt selv, at det er nemmere at få kagen løftet fra formen, når der er brugt bagepapir i bunden. Du kan også smører den med fedtstof, hvis du hellere vil dette.)
Siderne i springformen smøres med plantemargarine (f.eks. Naturli plantesmør).

Hæld dejen over i formen og fordel peanutbutteren forskellige steder oven på dejen.
Tag en ske eller et grillspyd og rør forsigtigt rundt så peanutbutteren fordeles rundt i kagen.

Lad kagen bage i ca. 20 minutter – dog hvis du laver dobbelt portion, så bages den ca. i 30-35 minutter. Hold øje, og stik i den undervejs!

Imens kagens bages laves frostingen.
I en røreskål (gerne på en røremaskine, ellers brug en el-mikser) kommes plantemargarinen og lidt af flormelisen. Start røremaskinen / el-mikseren på lavt program. Rør smøren godt rundt, og tilsæt lidt efter lidt resten af flormelissen og kakaopulveret. Tilsæt vanilje og vand, og pisk godt i et par minutter.

Når kagen er bagt færdig, tages den ud. Lad den køle af i 10 minutters tid, og tag den ud af formen. Fordel frostingen ud over kagen. Pynt evt. med hakkede nødder eller friske jordbær.

Velbekomme – og tak, fordi du læser med!

16 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bønnebrownie med hindbærfrostning