Lækre moste og ovnbagte rosmarinkartofler
Det er virkelig en delikat måde, at tilberede kartoflerne på. De bliver lækre og smagen af rosmarin samt det lidt syrlige citrus giver en god kontrast til det sprøde og knasende.
Kartofler er den mest almindelige spise herhjemme. De tidligst kendte kartofler blev opdaget i Andesbjergene i Peru og Chile og lignede langt fra de forædlede kartofler, vi kender fra grønthandlerne i dag. De tidligste spor dateres til omkring år 4000 f.Kr., og de blev fundet ved en arkæologisk udgravning iChiripa, ved Titicacasøens bred. Andre spor er fundet i Bolivia, Peru og ved Chiles nordlige kyster.
Spanierne røvede som bekendt Inkariget for enorme guldskatte. Men historisk set var den største skat, de hjembragte, kartoflen, der i dag er en af de vigtigste fødevarer overhovedet.
Kartofler bliver serveret ved de fleste middagsborde, fordi det er nemt og mætter godt. Oftest bliver de serveret kogt, men gør jer selv den tjeneste, at smage disse! De er det hele værd, hvis jeg selv skal sige det!
500 g kartofler
1 spsk. plantemargarine, f.eks. Fri eller Ama
1 tsk. rosmarin, tørret*
1 gren rosmarin*
Salt
Peber
1 tsk. citronsaft og skal.
* Helst gerne både frisk og i tørret form.
Først koges kartoflerne. Jeg bruger nye danske pt, så der er kogetiden ca. 18-20 min.
Imellemtiden tændes ovnen på 200 grader, varmluft.
Når kartoflerne er kogt kommes de i et ovnfastfad og moses let med en gaffel. Der må meget gerne være forskellige størrelser på de moste kartofler.
Fordel plantemargarinen, rosmarin, salt og peber samt citronsaft hvis dette ønskes, udover kartoflerne
Sæt fadet i ovnen og lad det tilberede i ca. 15 min.
Efter de 15 minutter, skal kartoflerne nu under opsyn have ca. 5 minutter ekstra, på grillprogram.
Kartoflerne skal være let gyldne og sprøde nogle steder.
Tag fadet ud, og kartoflerne er nu klar til, at blive serveret.
Velbekomme – og tak, fordi du læser med!
Ingen kommentarer endnu