Sommerfrisk jordbærtærte med appelsincreme

Dhal, Dahl, Dal eller Daal – kært barn har mange navne.

Linser er en af grundpillerne i det indiske køkken, hvor dal, dahl, dhal eller daal er en populær ret.
Selve retten staves og laves i mange forskellige fortolkninger, nogle mere traditionelle end andre. Indholdet i retten varierer meget, men fælles for dem alle er, at det er en sammenkogt ret med linser.
Linser er fyldt med vitaminer, mineraler, calium og proteiner. Linser indeholder f.eks. ca. 27 g protein pr. 100 g.
Røde linser er rigtig lækre i sammenkogte retter, supper, lasagne eller salater.

Jeg har valgt, at jeg vil dele min opskrift på en kæmpe portion dahl med jer.
I bør unde jer selv at lave sådan en omgang dahl. Den er overraskende god og lækker, for unge såvel som ældre ganer, både til fest og hverdag.
Denne portion er en kæmpe portion og kan spises i flere dage – eller man kan fryse resten.

Jeg har smagt rigtig mange forskellige dahl-variationer på restauranter og som takeaway. Jeg synes, denne udgave er langt lækrere, sundere og mere delikat end dem, man får udefra, fordi de ofte er smattede, olierede og uinteressante.
Det gode ved den hjemmelavede er, at man selv vælger, hvilken type fyld man vil have i.
Nogle gange laver jeg den ret simpel, og andre gange propper jeg den med en masse lækkert fyld som f.eks. løg, champignoner, tomater, auberginer, sød kartoffel og squash.

Ingredienser (basis):
500 g røde linser
1 ds flåede tomater
1 stor ds tomatpure
2 fed hvidløg
1,5 liter vand
2-3 boullionterninger
1 ds kokosmælk, fuldfed
1 tsk. stødt ingefær
2 spsk. karry
1 tsk. spidskommen
1 tsk. cayennepeber
1 tsk. kardemomme
Muskatnød
Salt
Peber
Kokosolie til stegning

Ekstra ingredienser (udgave ‘med bid i’):
2 løg
200-300 g champignoner
3-4 tomater, groft hakkede.

Andet fyld:
Det kan f.eks. være squash, aubergine, peberfrugter, majs, sød kartoffel og æble.

TILBEHØR:
Ris
Avocado
Cherrytomater
Salt
Peber

Opskriften nedenfor er på den ‘med bid i’.
Den indeholder basis-ingredienser + de ekstra “delikate” ingredienser.
Ønsker du at lave den som basis, ignorerer du bare de steder i opskriften, hvor der står, at der skal tilsættes løg, hakkede friske tomater og champignoner.
Jeg synes dog, at du bør prøve den ‘med bid i’. Den er en smagsfuld, mættende og lækker oplevelse.

Fremgangsmåde:

Hak løgene, pres hvidløgene, skær champignonerne ud, og steg dem i kokosolie.
Tilsæt krydderier, og lad det ligeledes stege lidt.
Tilsæt tomatpure, de hakkede friske tomater samt flåede tomater, og rør rundt.
Kog 1,5 liter vand i en kedel, og tilsæt vandet, boullionterningerne og linserne i gryden.
Lad dahlen simre ved svag varme i ca. 15 minutter. Rør undervejs.
Ønsker du at spise ris til, så begynd at koge dem nu.
Tilsæt kokosmælken i dahlen, og lad det simre i yderligere 10-15 min.
Smag til med lidt ekstra krydderier.

Avocado og cherrytomater skæres i små mundrette stykker og blandes i en skål med lidt salt og peber.

Servér dahlen med lidt ris og avocado-tomat-salaten.

Velbekomme – og tak, fordi du læser med.

Sociale Medier:
Bruger I min opskrift, må I meget gerne bruge hashtagget #Sophieschoicest, sende mig en besked eller tagge mig, så jeg kan se jeres resultat. Vil meget gerne følge med I jeres madlavning, så brug endelig hashtagget så jeg kan se når I bruger mine opskrifter. Glæder mig til at følge jer.
Følg mig her InstagramFacebook eller Twitter.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant eller har spørgsmål, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerfrisk jordbærtærte med appelsincreme