Vegansk jul: Leverpostej

Vegansk jul: Glutenfrie æbleskiver

Æbleskiver er en dansk juledelikatesse, som for alvor blev populær omkring 1866, hvor de blev omtalt i juleeventyret “Peters Jul”.
Æbleskiven er en hyppig julespise, men desværre fås glutenfrie og veganske æbleskiver ikke i en købeversion, og derfor har jeg valgt at dele denne opskrift med jer.
Førhen indeholdte æbleskiverne et lille stykke æble, æblegrød eller rabarberkompot inde i midten og deraf har de også deres navn. Det kan du selvfølgelig også vælge at gøre, hvis du ønsker det i denne opskrift.
Da æbleskiverne er en dansk tradition, er der ikke ret mange lande som kender til vores opfindelsen. Dog er æbleskiven også kendt i Norge og Tyskalnd, dog under navnene “munker” og “pförtchen”.

Opskriften giver ca. 10-12 stykker, alt efter størrelsen på dit æbleskivejern.

Ingredienser:
1 tsk. kanel
1 tsk. salt
1 spsk. kardemomme
1 spsk. bagepulver
40 g sukker
1 spsk. sirup
20 g glutenfri havremel
60 g maizena eller kartoffelmel
1 tsk. xanthan gum
150 ml vand eller plantemælk
2 spsk. citronsaft
Evt. revet citronskal
100 g boghvedemel
Kokosolie eller plantesmør til stegning

Fremgangsmåde:
I en røreskål kommes krydderier, bagepulver, sukker, sirup, havremel, maizena, xanthan gum og vand/plantemælk. Rør det godt rundt og tilsæt citronsaft og evt. revet citronskal.
Imens der piskes rundt i dejen tilsættes boghvedemelet lidt efter lidt.
Lad dejen hvile i 5-10 minutter.

Nu kommer æbleskivebagningen, og det kan godt kræve lidt tålmodighed. Men det bliver et rigtig godt resultat, hvis du er tålmodig.
Kom lidt kokosolie eller plantesmør i hullerne og varm en æbleskivepande godt op.
Når panden er varm tilsættes ca. 2/3 dej i hvert hul.

Når æbleskiverne begynder at få skorper – Du kan se på dejens struktur når den er ved at være sprød. Den begynder langsomt at blive fast fra ydersiden af æbleskiven og ind mod midten. Det er vigtigt at midten ikke er bagt – vendes de forsigtigt en kvart omgang med et grillspyd eller en gaffel. Æbleskiverne skal selv give slip fra panden, når de er klar til at blive vendt.

Efter de er blevet vendt en kvart omgang, skal æbleskiverne skal altså stå oprejst, og der skal gerne løbe lidt dej fra æbleskiven og ned i æbleskivehullet, når den kommer på højkant. Kom nu lidt ekstra dej i æbleskivehullet (Og evt. et stykke æble, eller andet fyld, hvis det ønskes) og lad der igen komme en sprød skorpe, før du igen vender dem en kvart omgang.
Nu har du formet en hel æbleskive, og de skal nu bages i ganske få minutter.

Tag æbleskiverne op ad panden, og kom dem på et serveringsfad. (Gerne med et viskestykke over, for at holde på varmen.)
Bag alle æbleskiverne færdig.

Serveres lune og gerne med flormelis, marmelade, sirup eller andet lækkert til.

Velbekomme – og glædelig jul.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant eller har spørgsmål, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vegansk jul: Leverpostej