Galaxy icecream - stjernegod is :)

Brunch-boller

Jeg lavede i går disse super lækre brunch-boller. Bollerne er fyldt med kerner og er supersunde. Jeg har eksperimenterede lidt med forskellige typer mel, og denne gang brugt blandt andet Tapioka stivelse.

Tapioka stivelse udvindes fra maniok-planten (kassava). Planten stammer fra oprindeligt fra Brasilien og Sydamerika, hvor den første gang blev avlet for ca. 10.000 år siden.

Maniok er en ca. 2 m høj busk, hvor bladene er spredte og håndnervede; blomsterne, som sidder i åbne stande, er matviolette udvendig og brungule indvendig, men absolut ikke prangen­de. De er særkønnede med hanblom­ster og hunblomster på samme plante.

Det meste af rodknoldenes mælkesaft fjernes, de skæres i skiver og tørres, hvorefter de males til mel, der dels bruges til gryn med handelsnavnet tapioka, dels til stivelse, der bl.a. går under navnene kassava og arrowroot og er et surrogat for den ægte arrowroot.

Opskriften giver ca. 10 boller.

Ingredienser:

Hørfrø-æg:
3 spsk. hørfrø
1 dl vand, kogende

Bolledej:
Hørfrøæg
50 g græskarkerner (ca. 1 dl)
50 g valnødder (ca. 1 dl)
50 g sesamfrø (ca. 1 dl)
100 g plantemargarine
2 dl vand
25 g tapioka stivelse*
1 spsk. HUSK
140 g rismel**
70 g havremel***
1 /2 tsk. salt
2 spsk. sirup eller sukker

* Tapioka stivelse kan købes hos de fleste asiatiske købmænd.
** Jeg har brugt rismel, men du kan sagtens bruge en anden slags mel (en fin meltype)
*** Jeg har brugt havremel, men du kan sagtens bruge en anden slags mel (en grov meltype)


Fremgangsmåde:

Først laves hørfrøægget. I en skål kommes hørfrø (evt. knust en smule i en morter) og kogende vand. Lad det stå at trække i ca. 4-5 minutter. Du kan sigte hørfrøene fra, eller hælde hele massen i bolledejen. Jeg har valgt at hælde det hele i, således at jeg får ekstra kerner i bolledejen.

Hørfrøægget blandes med hakkede græskarkerner, valnødder og sesamfrø. Tilsæt HUSK, bland det rundt og lad det trække i et par minutter. Imens smeltes plantemargarinen.

Hæld plantemargarine, vand, tapioka stivelse, salt, sirup og halvdelen af rismelet i og bland rigtig godt. (Jeg bruger en røremaskine, da jeg synes den ælter bedst. Du kan også bruge f.eks. en elmikser med dejkrog.)

Lidt efter lidt tilsættes resten af melet.

Ælt i ca. 10 minutters tid.

Tænd for ovnen på 180 grader, varmluft.
Stil dejen væk og lad den hvile i ca. 30 minutter, imens ovnen varmes godt op.

Form bollerne og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag bollerne i ca. 20-25 min, alt efter størrelsen på dine boller.

Lad bollerne køle helt af inden servering.

Velbekomme – og tak, fordi du læser med.

8 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Galaxy icecream - stjernegod is :)