Koldskål med glutenfrie kammerjunker

Havtornsaft

Havtorn er en sand vitaminbombe. Det er et lille orange bær, som indeholder samme mængde C-vitamin som en hel appelsin. Derudover indeholder den også omega 7 fedtsyrer.
Bærerene er syrlige i smagen, men smager himmelsk som saft, marmelade eller i en sommersalat.
Bærrene kan plukkes i august-oktober måned. Jeg havde nogle frosne til at ligge i min fryser.
Havtorn kan købes året rundt, på frost i f.eks. Irma, Meny og andre store supermarkeder.
Opskriften nedenfor er ren koncentrat, og skal derfor fortyndes (1:4-1:5).
Det kan fortyndes med vand, danskvand eller mousserende vin.
Ingredienser:
500 g havtorn*
5 dl vand
2 søde æbler, i tern
400 g sukrin eller sukker

*Renset vægt.

Det er nemmest, at plukke hele grene og fryse grene og bær. Når grenene og bærrene er frosne er bærrene nemmere, at fjerne fra grenene (kan for det meste, rystes af). Hvis man plukker bærrene direkte fra busken mases bærrene for desværre for nemt.

Fremgangsmåde:
Skyld de frosne bær i koldt vand. Kom dem i en gryde sammen med æbletern og vand. Kog til, at bærrene begynder at poppe og mos dem nu lidt. Lad dem koge i yderligere 5 min.
Blend nu bærrene – enten i en blender eller med en stavblender.
Sigt nu massen igennem en si. Pulpen kan bruges som marmelade, ovenpå yoghurt eller i bagværk.
Saften hældes tilbage i gryden og koges op sammen med sukkeret.
Lad det små simre i 15 minutter.
Sigt nu saften igennem en sigte (eller saftklæde) igen, og hæld den renset saft på rengjorte og atamon skyllede flasker.

Velbekomme – og tak, fordi du læser med.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant eller har spørgsmål, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koldskål med glutenfrie kammerjunker