Nem, mættende og glutenfri morgengrød
Hovedingredienserne i min grød er quinoa og hirse.
Hirse (Panicum) er en planteslægt med mere end 400 arter, som hovedsageligt er udbredt i subtropiske og tropiske egne.
Ernæringsmæssigt scorer hirse højt, da det indeholder flere proteiner end fx ris og hvede. Derudover er der rigeligt med fibre, jern, magnesium og B-vitaminer, samt to stoffer der vurderes, at hæmme udviklingen af cancer. Derudover er hirse naturligt fri for gluten.
Jeg laver ca. 1 kg “grødblanding”, således, at det er nemt og hurtigt at lave lækker grød om morgenen. Opskriften findes nedenfor.
2 dl hel hirse
1,5 dl hel boghvede
3,5 dl quinoaflager*
1 dl hørfrø, knust**
1 dl mandler, hakkede
1 dl æbletern, rosiner, dadler eller andre tørrede frugter, hakkede
4 spsk. kanel (kan undlades)
* Hvis du ikke ønsker, at lave den med quinoa, kan du bruge glutenfrie havregryn, hirseflager, boghvedeflager eller andet “havregryns-lignende” alternativ.
** Den smager også fantastisk med chiafrø i stedet for hørfrø.
GRØDBLANDINGEN:
Bland alle ingredienserne og kom det i en lufttæt beholder.
GRØDEN:
Tag 1 dl af grødblandingen samt 3,5 dl vand og kom det i en gryde.
Du kan tilsætte lidt salt eller sukker, hvis du føler det nødvendigt. Jeg spiser det dog altid uden, fordi jeg topper det med frisk frugt.
Lad blandingen koge i ca. 5-6 minutter. Rør ½ dl plantemælk sammen med grøden.
Lad det yderligere koge i et par minutter. Når grøden har “samlet” sig, slukkes der for komfuret og grydelåget lægges på. Lad nu grøden stå i ca. 10 minutter.
Nu er grøden klar til at blive serveret.
Spis den som den er, eller med lækker topping.
Forslag til topping:
– Frisk frugt
– Peanutbutter
– Marmelade
– Rabarber-kompot
– Hakkede chokolade
– Hakkede nødder
– Kokosolie
– Afskallede hampfrø
– Diverse kerner
Velbekomme – og tak, fordi du læser med!
Ingen kommentarer endnu