Sød kartoffel-brownie med blodappelsin

Grønkålssalat med bagt sød kartoffel og kikærter

Grønkål, åååååh kære grønkål!

Det tog mig mange år at lære at spise grønkål – jeg havde – som sikkert mange andre – kun stødt på grønkål når vi fik serveret grønlangkål til jul. Og ja, det er en tradition i Nordjylland hvor jeg kommer fra. Men jeg havde et meget ambivalent forhold til grønkål, indtil jeg en dag fik serveret FRISK GRØNKÅL.

Herefter begyndte jeg at eksperimentere med det, ikke det store hokus pokus, men blot som chips eller som element til dhal. Det smagte super godt! Med tiden fandt jeg også ud at at man kunne “knuse” grønkålen, så det blev mere blødt og lækkert at spise – og herefter tog det fart! Jeg er helt pjattet med denne super sunde og kalorielette grøntsag!

Grønkål er som navnet siger en kåltype, men som danner krusede og grønne blade i stedet for hoveder. Det er en vintergrøntsager, og derfor er den også i sæson lige nu!

Grønkål er rig på en masse mikronæringsstofer, bl.a. A-, K- og C-vitamin, jern og kostfibre. Derudover er grøntkål fyldt med antioxidanter, som carotenoider og flavonoider som kan virke beskyttende overfor forskellige kræftformer. Sagt med andre ord, så har grønkål en antiinflamatorisk effekt – og er generelt bare super sundt og lækkert.

Grønkåls bitterhed spiller godt sammen med sød kartoflens sødme, kikærternes sprødhed og den spicy dressing – som alt i alt harmonerer godt ift. smagskompasset – og hvad vores smagsløg foretrækker. Jeg er helt oppe at køre over hvor godt det smager! Så hvad venter du på?

  • Opskriften giver 3-4 portioner.

    Ingredienser:
    500 g sød kartoffel, skrællet vægt
    1 dåse kikærter, svarende til ca. 230 g kikærter, kogt og drænet vægt
    100 g grønnkål, vægt uden stængler

    Dressing:
    4 spsk. olie
    1 tsk. rød karry pasta
    1 appelsin, saften (ca. 1 dl appelsinsaft)
    2 fed hvidløg, hakket fint
    1 cm ingefær, hakket fint
    ½ – 1 tsk. røget paprika
    Salt og peber

    Fremgangsmåde:

    • Forvarm ovnen, 200 grader, varmluft
    • Skræl og vask sød kartofler og skær dem i små stykker (ca. 1×1 cm)
    • Dræn kikærterne fra aquafabaen (kikærvandet i dåsen)
    • Tilsæt sød kartofler og kikærter i en mellemstor skål
    • I en anden og mindre skål tilsættes alle ingredienserne til dressingen. Pisk alle ingredienser meget godt, og smag til
    • Hæld dressingen over sød kartoffel-tern og kikærter og vend dem forsigtigt rundt indtil alt dressingen er fordelt på sød kartofler og kikærter
    • Fordel det i et stort ildfastfad eller på en bagepapirbeklædt bageplade
    • Bag dem i ca. 40 minutter. Vend blandingen rundt med en palet efter 20 minutter
    • I mellemtiden vaskes og ordnes grønkål. Her fjernes alle store stilke, så det kun er fine grønkålsblade der er tilbage
    • Snit grønkålen med en køkkenkniv og kom det efterfølgende i en stor skål
    • Nu skal du “knuse” og massere grønkålen med dine hænder i et par minutter, indtil det føles blødere. Når du klemmer og knuer grønkålen godt, vil det resultere i en kål som er blødere og lettere at spise.
    • Tag fadet med sød kartofler og kikærter ud af ovnen og lad det afkøle i ca. 5 minutter, før du tilsætter det i skålen med grønkål
    • Vend forsigtigt rundt
    • Hermed er salaten klar til at blive serveret

    Velbekomme – og tak, fordi du læser med!

    Ingen kommentarer endnu

    Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant eller har spørgsmål, så vær den første til at kommentere på indlægget.

    Skriv en kommentar

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

     

    Næste indlæg

    Sød kartoffel-brownie med blodappelsin