Lækre moste og ovnbagte rosmarinkartofler

“Falafel and chips” – falafler med sødekartoffel fritter

En anderledes, glutenfri og vegansk udgave af den populære Fish’n’chips.
Den originale ret er en meget populær fastfood-ret som blev opfundet tilbage i 1940’erne. I gamle dage serverede man ofte retten i gårsdagens avis. I dag serveres de ikke i dem længere, pga. sundhedsfaren. Dog serveres de nogle steder i fødevarergodkendt papir med avistryk. Det er en meget populær ret, over hele kloden.
Jeg har lavet et alternativ til retten, ved at lave sødekartoffel pomfritter og serveret med sprøde falafler.
Opskriften svarer til ca. 2 personer. (ca. 12 falafler)
Ingredienser:

FALAFLER:
60 g kikærter, kogte
100 g bønner, kogte*
½ tsk. gurkemeje, stødt
1 spsk. koriander, stødt
1 spsk. seven-spice krydderi**
1 spsk. salt
1 løg, lille
2 fed hvidløg
En lille håndfuld koriander, friske
En lille håndfuld persille, friske
½ tsk. bagepulver
2 spsk. olie
Evt. 1-2 spsk. vand

Olie til stegning

* Gerne blandede bønner, kidneybønner eller butter beans. Har du ikke dette, kan du godt bruge kikærter.
** Seven-spice krydderi kan købes i arabiske grøntsagsboder, asiatiske butikker og nogle store supermarkeder.
Kan du ikke finde det, kan du bruge nedestående som alternativ:
1 tsk. peber
¼ tsk. kanel, stødt
½ tsk. ingefær, stødt
½ tsk. kardemomme
¼ tsk.. muskatnød, stødt
½ tsk. spidskommen, stødt

FRITTER:
2-3 store sødekartofler
lidt kokosolie, flydende
Salt
Peber
Evt. cayennepeber

Fremgangsmåde:

FALAFLER:
Blend alle ingredienserne i en foodprocessor.
Hvis din maskine har lidt svært ved at samle massen, så tilsæt vandet.
Stil nu den samlede masse på køl i min 20 min.
Form falaflerne til små kugler og stil på køl igen, i gerne 30-40 minutter.
I en dyb pande/sauterpande varmes en del olie op. (Denne opskrift er lavet således at de “frituresteger” i olien, så de får den sprøde overflade. Ønsker man ikke det, kan man sagtens stege dem normalt med lidt olie på panden.)
Steg nu falafel-kuglerne i olien, indtil de er gyldne og sprøde. Ca. et par minutter på hver side. Hold øje, det går stærkt i olien.

Tag dem op ad olien og læg dem på flere lag køkkenrulle, så det overskydende olie suges af papiret.

FRITTER:
Varm ovnen op til 200 grader, varmluft.
Skær kartoflerne ud i lange fritter, ca. 1 cm tykke og kom dem i et ildfastfad.
Fordel lidt kokosolie udover fritterne samt drys med salt og peber.
Ønsker du dem spicy, så drys med lidt cayennepeber også.
De skal ca. bages i 30-35 minutters tid. Lige inden de er færdige så tag f.eks. grillprogram, for at få dem ekstra sprøde!

SERVERINGSTIPS:
For at gøre det helt “originalt”, serveres dine “falafel and chips” i papir-krammerhus.
Serveres med ketchup, remoulade eller hjemmelavet mayonnaise med karry, peber, salt og lidt cayennepeber.

Velbekomme – og tak, fordi du læser med!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant eller har spørgsmål, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lækre moste og ovnbagte rosmarinkartofler