Glutenfrie, veganske og luftige kerneboller 

Disse boller bør bare kommunikeres ud til alle der lever glutenfrit, eller ønsker at indtage mindre gluten i deres kost.
Så om du har cøliaki eller ej, så fortjener denne opskrift at blive delt med dig! Opskriften er udgivet i min kogebog 'Mit glutenfrie plantekøkken' men i anledningen af at det snart er et år siden at bogen udkom i butikkerne, så deles den her på siden.

Inden at I får opskriften vil jeg gerne nævne en kvinde, som uden tvivl er en kæmpe inspiration i det glutenfrie køkken, og en jeg har fulgt længe. Selveste Betina Munk som står bag nedenstående bøger, har givet mig meget inspiration til at eksperimentere i det glutenfrie - og for mit vedkommende også veganske køkken.

Opskrift på de luftige kerneboller:

Opskriften giver ca. 10-12 boller, alt efter hvor stor en form du bruger. Har du ikke en muffinform kan du sagtens forme dem i hænderne og bage dem frit på en bagepapirbeklædt bageplade.

Bollerne tager omtrent en times tid at lave. Det er inkl. forberedelse, hævning og bagning. Så du kan relativt hurtigt få hjemmebagte boller uden for meget ventetid.

Ingredienser:

6 dl varmt vand
22 g loppefrøskaller
30 g chiafrø
1 tsk. sirup eller sukker
1 tsk. eddike*
2 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
2 dl + ekstra 35 g havregryn, glutenfri
50 g boghvedemel (eller ekstra havregryn)
50 g majsmel
100 g rismel (eller anden fin glutenfri mel)
1-2 dl. solsikke- eller græskarkerner

* eddike gør glutenfrit bagværk svampet og lækkert, så vil anbefale dig at du bruger det.

Fremgangsmåde:

  • Forvarm ovnen på 200 grader, varmluft
  • Bland vand, loppefrøskaller og chiafrø sammen
  • Pisk det i 5 minutter, og lad herefter massen hvile i yderligere 5 minutter, indtil den bliver geléagtig
  • Bland de øvrige ingredienser sammen og rør det derefter sammen med gelémassen
  • Ælt i ca. 5 minutter
  • Fordel dejen i smurte muffinforme, eller form bollerne i hånden (gerne fugtede hænder med vand, som gør det nemmere at trille en klistret glutenfri dej)
  • Bages i ca. 35 minutter
  • OG ET GODT TIP, lad være med at åbne ovnen mens bolleren bages, for du risikerer at de falder sammen og bliver hule indeni.

    OBS. Bollerne er fryseegnet


Velbekomme - og tak, fordi du læser med.
Husk at du kan købe min kogebog her, i landets boghandlere og låne den på biblioteket.

Denne opskrift fortjener at nævne hende, fordi hun bare altid præsterer at lave lækre opskrifter, og denne opskrift er lånt og inspireret af en af hendes brødopskrifter. Så kender du hende ikke, så smut forbi hendes Instagram eller blog her.