Vegansk og glutenfri tiramisu

Tiramisu er en af mine absolut yndlingskager. Og derfor vil jeg gerne bede dig om at hjælpe mig! Opskriften skal deles! Det er en kærlighedserklæring til Italien, og særligt til italienernes evne til at lave tiramisu. Det har altid fascineret mig. Denne inspiration har jeg brugt til at lavet min egen opskrift. Det er derfor mulig at spise den italienske specialitet på en glutenfri og vegansk måde.

Opskriften er fra min kogebog "mit glutenfrie plantekøkken" af Sofie Birkelyng-Larsen. Jeg har knoklet i måneder på at få den lige i skabet, og da det endelig lykkedes så jublede jeg. Til min frygt opdagede jeg at den alligevel ikke er fyldesgørende i kogebogen.

DER ER GLEMT AT BLIVE ANGIVET MEL! Hvordan filan kan de ske? Jeg har ingen idé, men derfor har jeg valgt at dele opskriften med jer, så ALLE kan få gavn af opskriften - og denne gang MED MEL! Del gerne opskriftens link med familie og venner.

Det er vel menneskeligt at fejle? Så lad os sprede rettelsen ud til så mange som muligt. Så jeg spreder lidt italiensk kærlighed med jer, værsågod!

Opskriften giver 4-6 portioner.

Ingredienser, kagedej:

  • 100 g smørbar / smørblok, blødt
  • 200 g sukker
  • 1 spsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 400 ml. plantemælk, f.eks. mandelmælk eller Dryk ærtemælk
  • 2 spsk. eddike
  • 30 g hørfrø, knuste + 6 spsk. kogende vand (blandet sammen)
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. mandelessens
  • 0,5 dl. kaffe, instant og stærk
  • 100 g mandelmel
  • 400 g rismel eller anden fin glutenfri mel

Kagedej, ekstra:

  • 1 dl kaffe
  • 2 spsk. Cointreau eller anden likør

Kagecreme:

  • 345 ml. plantemælk
  • 180 g kokosmælk, fuldfed (det er vigtigt at den er køleskabskold, så du kan hælde kokosvandet fra og kun bruge den hvide og tykke del)
  • 125 g sukker
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. mandelessens
  • 0,5 tsk. salt
  • 60 g kartoffelmel

Toppings:

  • 250 ml sojafløde
  • Kakaopulver
  • Eks. bær

Fremgangsmåde, kagedej:

  • Forvarm oven på 180 grader, varmluft.
  • Bland alle ingredienserne sammen i en røreskål og gerne i en røremaskine
  • Fordel dejen i en bageform (20x30 cm) beklædt med bagepapir
  • Bag bunden i ca. 25 minutter
  • Lad den køle helt af
  • Prik huller i kagen med en gaffel og fordel kaffe og cointreau ud over kagen

Kagecreme:

  • Pisk alle ingredienserne sammen i en gryde
  • Lad det koge et par minutter med omrøring undervejs
  • Lad det tykne og fjern gryden fra blusset

I øvrigt:

  • Pisk sojafløden til flødeskum ved at piske i 12-15 minutter
  • Saml kagen ved at fordele kagecreme oven på bunden, drys med kakaopulver, kom flødeskum ovenpå og drys med kakao igen
  • Stil kagen på køl og lad den trække i min. 60 minutter og gerne natten over.

Jeg håber, at I vil tage godt imod mit bud på tiramisu, uden gluten, mælk, æg, animalsk indhold. Håber, at den vil falde i god jord. Herhjemme er den en succes.

Velbekomme og tak, fordi du læser med.