De bedste glutenfrie boller

Duften af nybagte boller spreder sig i hjemmet. Den der følelse, du ved, hvor mundvandet begynder at løbe. Du hiver smør, vegansk nutella eller dit yndlingspålæg frem for køleskabet. KLAR - PARAT -SMØR! Du er klar til at sætte tænderne i disse eventyrlige boller. Intet skal stoppe dig, bare fordi de både skal være glutenfrie, laktosefrie, mælkefrie, æggefrie eller veganske. Næ nej!

Lad mig præsentere de lækreste, mest svampede og helt bløde bamseboller, jeg til dato har kreereret.

Det startede egentligt med at jeg eksperimenterede med veganske og glutenfrie fastelavnsboller, som førte til denne dej, hvor jeg var løbet tør for vegansk/mælkefri kagecreme, og derfor "bare" måtte lave dem til almindelige boller.

Næste forsøg med dem gælder veganske fastelavnsboller / semlor men baseret på denne dej. Men de smagte så SATANS GODT, at nu måtte jeg dele opskriften med jer, selvom det "bare" blev boller. Men de lykkedes 120 %! WOW, de er fantastiske. De kunne sågar laves til veganske og glutenfrie hveder - når store bededag står for døren.


Opskriften giver 10-12 store boller.

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

  • Forvarm ovnen på 180 grader, varmluft
  • Smuldr gær i en røreskål (gerne på en røremaskine)
  • Hæld lunkent vand i skålen og udrør gæren
  • Lun plantemælk i microovnen eller i en gryde til det er lillefingervarmt
  • Hæld mælken, loppefrøskaller og sukker i røreskålen og rør ca. 3 minutter
  • Lad massen hvile i ca. 5 minutter
  • Kom aquafaba, salt, vaniljeessens og xanthan gum i og pisk ca. 3 minutter
  • Tilsæt melet lidt efter lidt, og ælt det ind i dejen ved lav hastighed. Når melet er æltet ind i dejen, så skal der æltes yderligere nu ved medium-høj hastighed i ca. 5 minutter
  • Beklæd en bageplade med bagepapir / silikone-underlag imens
  • Dyb hænder og en ske i en skål med vand for at undgå at dejen klistre fast til dine fingre, og form bollerne til 10-12 lige store boller
  • Anbring bollerne på bagepladen og lad dem hæve i ca. 30-60 minutter
  • Smelt lidt vegansk smør og pensl bollerne
  • Bages i ca. 13-15 minutter
  • Lad bollerne køle let af inden servering


  • Servér med dit yndlingsfyld, eksempelvis marmelade, vegansk nutella, pålægschokolade, leverpostej eller andet pålæg. Bollerne kan også bruges som sandwichbrød, hvis du laver dem mere aflange når du former dem

Velbekomme, og tak fordi du læser med.


Del gerne resultatet med mig på sociale medier: Facebook og Instagram, og @Sophieschoicest og/eller #sophieschoicest så jeg kan se resultatet.

  • 50 g gær
  • 100 ml. vand, lunkent
  • 400 ml. plantemælk, lunkent
  • 30 g HUSK / loppefrøskaller
  • 1 dl sukker eller andet sødemiddel (lidt mindre)
  • 1 tsk. xanthan gum
  • 100 g aquafaba (kogevandet /væsken fra en dåse kikærter)*
  • 200 g rismel
  • 400 g boghvedemel
  • 2 tsk. vaniljeessens
  • 1/2 tsk. kardemomme, valgfri men giver god smag
  • Vegansk smør eller olie til pensling

* Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem "iblødsætningsvand" og "kikærtevand/aquafaba". Iblødsætningsvand er det væske som kikærterne udblødes i, i 12-24 timer inden kogningen. Dette kan give mavekramper grundet lektinerne og derfor ALTID kasseres inden kogeningen. Men kikærtevæsken / aquafaba er RENT postevand som kommes i gryden hvor kikærterne tilsættes, hvor de derefter koges i min. 60 minutter. Derfor kan du sagtens bruge aquafaba / kikærtevand i opskrifter.


Undgå madspild:

Kikærterne fra dåsen kan du blandt andet bruge til verdens bedste romkugler, proteinpandekager med pebernødkrydderi (opskriften kommer snart), kikærte-squash-gryde eller grønkålssalat med bagt sødkartoffel og kikærter.