Glutenfri vegansk studenterbrød

I dagens anledning har jeg fundet min "gamle" HF studenterhue frem fra KVUC, for ... STUDENTERBRØD er dagens opskrift... Hold nu helt op hvor smager godt altså! Hele min opvækst har min højtelskede far spist rigtig mange studenterbrød og romkugler og jeg har altid HADET dem. Grunden til jeg hadede dem var faktisk, at jeg fik det dårligt pga. glutenintolerance og laktoseintolerance. Det vidste jeg ikke dengang, men det giver mening i dag, pga studenterbrød og romkugler indeholder ALT fra gluten til laktose, som min mave aldrig har haft det særlig godt med. Studenterbrød og romkugler er som mange ved oprindeligt lavet af daggammelt bagværk, som er super smart for at undgå madspild, men knapt så godt hvis man er allergiker.

Så det er først her i mit voksne liv at jeg har lært at ELSKE og nyde studenterbrød - og især disse veganske og glutenfrie studenterbrød.

Denne opskrift er lavet UDEN daggammel kagemasse. Som tidligere nævnt er kagen oprindeligt blev til for at bruge kagerester og bagværk, for at undgå at kagerester går til spilde. Men herhjemme spises ALT kage og bagværk altid når det laves. Derfor har jeg aldrig kagerester tilbage som jeg kan lave romkugler eller disse glutenfrie og veganske studenterbrød.

Derfor har jeg valgt at bruge opskriften fra mine populære romkugler til disse studenterbrød. Trøffeldejen er lavet af kikærter / bønner som gør kagen relativ proteinrig. Derudover kan kagen laves sukkerfri hvis du ønsker det, f.eks. ved at tilsætte sukrin eller easis marmelade.

Opskriften giver ca. 6-8 stykker toplækre og delikate studenterbrød. Opskriften kan med fordel ganges op, hvis du ønsker enten en tykkere kagebund, eller hvis du ønsker et større antal studenterbrød.

TIP: Opskriften er lavet på en foodprocessor, da jeg synes det er nemmest især mht. trøffelmassen. En god super-blender eller stavblender kan godt bruges, men som isenkræmmer vil jeg anbefale en foodprocessor, hvis du har en.

Ingredienser:

Kagedej: OBS, hvis du ønsker en tyk kagebund på dit studenterbrød vil jeg anbefale dig at du laver dobbelt opskrift på kagedejen.

  • 100 g Naturli' smørblok, blødt*
  • 60 g kartoffelmel
  • 90 g rismel
  • 2 spsk sirup eller sukker
  • 1 spsk. loppefrøskaller / HUSK
  • 6 spsk. vand

* Du kan godt bruge andre plantebaseret smørvarianter, men vil anbefale smørblok, da den generelt opfører sig bedre ifm. bagning. :)

Trøffelmasse (oprindeligt romkugle-opskrift, se denne opskrift):

  • 240 g bønner, jeg brugte kikærter
  • 170 g dadler, vægt uden sten. (Jeg bruger Rmimports juicy dates, dem i papæske)
  • 30 g kakaopulver
  • 2 spsk. romessens
  • 40 g hakkede mandler / nødder
  • 140 g glutenfri havregryn
  • 2 spsk. marmelade, f.eks. jordbær

Øvrige / Topping:

  • 2-3 spsk. marmelade (lag mellem kagebund og trøffelmasse
  • Glasur, lavet af flormelis og lidt vand
  • Tivoli-krymmel (Party Mix), Dr. Oetker / eller kokosmel/-rasp

Fremgangsmåde:

Først laves kagedejen:

  • Blød plantebaseret smørblok kommes i foodprocessoren og blandes sammen med kartoffelmel, rismel og sukker/sirup
  • Bland loppefrøsskaller sammen med vand og kom det ned i massen
  • Rør massen godt rundt
  • Kom dejen i en skål og kom den i køleskabet i ca. 30 minutter

Imens laves trøffelmassen:

  • I foodprocessoren kommes kikærter, marmelade, dadler (uden sten), kakaopulver og romessens
  • Blend til en ensartet masse før havregryn og hakkede nødder kommer i og blendes let
  • Smag evt. til med ekstra romessens og marmelade - massen må gerne være ret smagsfuld, da kagedejen er relativ neutral i smagen
  • Forvarm ovnen på 200 grader, varmluft


  • Tag kagedejen ud af køleskabet
  • Du kan nu gøre to ting:
  1. Du kan enten rulle dejen ud (kvadratisk) med en kagerulle. Drys lidt mel på dejen før du ruller dejen ud mellem to stykker bagepapir. Herefter kommes dejen på en bageplade (med bagepapiret under, men fjern det øverste)
  2. Fordele dejen med fingrene i en lille kvadratisk bageform (ca. 18x18) beklædt med bagepapir
  • Bag kagedejen i ca. 15-20 minutter
  • Lad kagedejen køle af før du fordeler 2-3 spsk. marmelade på kagebunden
  • Et lille tip er at forme (kvadratisk) og fordele trøffelmassen med fingrene, så den passer til kagebunden, ovenpå et stykke bagepapir. Det gør det nemmere at samle kagen om lidt
  • Kom den formede trøffelmasse ovenpå kagebunden
  • Lav glasuren og fordel over kagen sammen med tivoli-krymmel eller kokosmel/-rasp
  • Sæt på køl gerne i en times tid eller længere
  • Skær ud og servér


Velbekomme - og tak, fordi du læser med.