Glutenfrie og veganske kammerjunkere.

Jeg har tidligere delt en opskrift på kammerjunkere, men har lavet lidt om på den denne gang. Så her er den nye version. De er begge ret gode, men denne indeholder mere krydderi og smag. Hvis jeg selv skal sige det.

Kammerjunkere laves af en dej, som formes skæres i skiver og bages. Kammerjunkere har deres navn efter den adelige titel Kammerjunker. Selve titlen er ikke helt så velanset som Kammerherre og på samme måde ansås småkagen kammerjunker ikke som værende en rigtig småkage, deraf navnet.

Kammerjunkere er en lille sød tvebak, som typisk spises på koldskål om sommeren. Begge dele er danske specialiteter.

Dog er hverken kammerjunkere eller koldskål særlig vegansk, med mindre man selv laver det. Derfor har jeg delt denne opskrift på glutenfrie og veganske kammerjunkere. Som er perfekte ovenpå en af disse veganske koldskålsvarianter: hyldeblomstkoldskål, citronkoldskål, jordbærkoldskål eller denne lækre og nemme koldskål.

Opskriften giver ca. 40 kammerjunkere.

Ingredienser:
6 spsk. vand
2 spsk. HUSK
2 tsk. bagepulver
70 g plantemargarine eller olie
20 g sukker
Ca. 2 tsk. vaniljesukker
1 spsk. kardemomme
70 g rismælk eller anden plantemælk
50 g kartoffelmel
180 g rismel eller anden glutenfri mel*
Evt. revet citronskal


*Bruger du havremel, så brug lidt mindre, da havremelen suger rigtig meget af væsken.


Fremgangsmåde:
I en røreskål (meget gerne køkkenmaskine) kommes vand og HUSK. Lad det trække i et par minutter.
Tilsæt bagepulver, blødt plantemargarine, sukker, vaniljesukker, kardemomme, rismælk og kartoffelmel. Rør rigtig godt rundt. Tilsæt lidt efter lidt den glutenfrie mel og evt. citronskal.

Ælt godt i et par minutter.

På en bagepapirbeklædt bageplade formes kammerjunkerne. Tril små boller med en diameter som en femmer. Bollerne skal være et par cm høje. Lad dem stå og hvile i 10 minutter, imens ovnen varmes godt op.

Kom bagepladen i ovnen i 15 minutter ved 200 grader, varmluft.

Tag bagepladen ud - men sluk IKKE for ovnen.

Lad kammerjunke-bollerne køle lidt af, før de deles over på langs. De halverede kammerjunker ligges med den afskåret side op af, og kommes i ovnen igen. Nu skal temperaturen være på 150 grader, varmluft.

Bag dem med ovndøren åben i ca. 15 minutter.

Luk ovndøren og bag i yderligere 5-10 minutter.



Lad dem køle helt af, og kommes på glas.
De bliver bedre af at stå et par dage uden låg. Og efter et par dage sættes låg på.



Serveringsforslag:


- Severes sammen med hyldeblomstkoldskål
- Severes sammen med citronkoldskål.
- Severes sammen med jordbærkoldskål
- Serveres sammen med denne nemme koldskål




Velbekomme - og tak, fordi du læser med!