Glutenfrie og veganske fastelavnsboller!

"Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have.
Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade."
Fastelavnsboller er kagelignende boller som man oprindeligt spiste i dagene op til fasten, der varede 40 dage fra askeonsdag til påskedag.
Under fasten var det forbudt at spise kød og hvedebrød. Derfor blev der holdt mange fester inden fasten, og alle mæskede sig med mad. Fastelavnsboller blev spist tirsdag inden faste, og de var fyldt med sukker og rosiner.
Fastelavnsboller findes i mange varianter. I dag kan man ofte købe fastelavnsboller lavet som gærboller af hvedemel, som vandbakkelser eller wienerbrød, med forskellige former for fyld, f.eks. kagecreme, syltetøj eller flødeskum.
Jeg har lavet fire udgaver af fastelavnsboller: en med creme, en med chokolade, en med marmelade og en med æblegrød.
Selve bolleopskriften er den samme, men fyldet er til forskel. Derfor vælger du selv, hvad du vil putte i dem.

Ingredienser:

Bolledej:
1 pk. gær
1 knivspids salt
2,5 dl vand
90 g plantemargarine eller kokosolie, smeltet
600-650 g boghvedemel*
50-80 g sukrin, eller andre sødemidler**
Evt. 1 tsk. vaniljepulver

* Evt 50/50 med havremel og boghvede/rismel. Du kan bruge den type mel du ønsker. Lever du ikke glutenfri og bruger alm. hvedemel, så brug ca 50-100 g. mindre end angivet. Prøv dig lidt frem, nogle mel typer kræver lidt mindre mel, hvis de feks er grove som havremel.
**Alt efter hvilken type sødemiddel du bruger. Sukker eller sirup kan selvfølgelig også bruges.

Fyld:

Creme:
1 ps. Dr. Oetker kagecreme
400 ml sojamælk eller anden plantemælk
Evt. 1 tsk. vaniljesukker
Evt. Chokolade

Chokolade:
50-100 g chokolade, mørk.
Der skal bruges 1 lille stykke pr. bolle som ligges i midten af fastelavnsbollen.

Marmelade:
Du kan bruge købe-marmelade, eller lave det selv.
Denne opskrift på jordbær eller brombær "marmelade" er super lækker i fastelavnsbollerne også.
Laves gerne dagen før.

Æblegrød:
Ligesom marmelade-varianten kan du bruge købe-æblegrød.
Men jeg vil anbefalde denne opskrift, på lækker sukkerfri æblegrød.
Laves gerne dagen før.

Topping:
Fastelavnsboller skal selvfølgelig toppes med glasur og ønsket topping.
Det kan være hakkede nødder, krymmel, frysetørrede bær eller hakket chokolade.



Fremgangsmåde:

Bolledej:
I en røreskål (jeg bruger en røremaskine, da den ælter godt), tilsættes lunkent vand, gær og salt. Rør indtil gæren er opløst i vandet. Tilsæt sødemiddel, vanilje og smeltet plantemargarine.
Tilsæt lidt efter lidt melet og rør. Ælt dejen rigtig godt, til dejen er ensartet og ikke hænger fast på fingrene længere. (Den må gerne være smidig og mærkes lidt fedtet)
Lad dejen hæve i 30-60 min.

Fyld:
Imens bolledejen hæver laves kagecremen.
En pose kagecreme tilsættes i en skål, sammen med plantemælk. Pisk med høj hastighed (køkkenmaskine eller el-mixer) i ca. 3-4 minutter. Stil den piskede creme på køl og lad det stå i køleskabet i 20-40 min.

Bolledej:
Efter dejen har hævet tilstrækkeligt, rulles dejen ud i en lang pølse. Del dejen i 8-12 kugler, som rulles flade med en kagerulle.
Fordel 1 tsk eller 1 spsk. fyld på hver udrullede kugle. Nu skal du lukke bollen, ved at samle siderne som en lille pose. Tryk rigtig godt sammen, og vend lukningen nedad på en bageplade med bagepapir.

Bag bollerne ved ca. 180 grader varmluft, i ca. 17-20 mn. Hold øje med dem, da der er meget forskel på ovne.

Når fastelavnsbollerne er kølet let af dekoreres de med det ønskede valg af topping.

Velbekomme - og tak, fordi du læser med!

Hvornår er det fastelavn?

Fastelavn 2019: 3. marts 2019

Fastelavn 2020: 23. februar 2020

Fastelavn 2021: 14. februar 2021

Fastelavn 2022: 27. februar 2022

Fastelavn 2023: 19. februar 2023

Fastelavn 2024: 11. februar 2024