Vegansk jul: Glutenfrie vaniljekranse.

Når jeg siger vaniljekranse, hvad siger I så? Det er bare en af julens lækre småkager, som bør laves år efter år. Det er oprindeligt traditionelt set en dansk småkage, som strammer fra 1840'erne.
De er oprindeligt lavet af mel, smør, sukker og vanilje. De bagtes oftest til jul, og har sit navn fra den karakteristiske cirkulære form, som danner en "krans".
Opskriften er glutenfri og vegansk og giver ca. 15-30 vaniljekranse (alt efter størrelse)



Ingredienser:
120 g plantemargarine (f.eks. Ama)
80-100 g sukker / sukrin (gold)*
120 g rismel
30 g mandelmel**
1 tsk. vaniljepulver
1/2 tsk. salt
15 stk. mandler
1/2-1 dl vand

*Eller 15-20 g easis flydende sød. (Evt lidt mere. Dejen må gerne være meget sød når den er rå, den bliver mere neutral efter den er bagt)
** Gerne den fedtreducerede fra "funktionel mad".

Fremgangsmåde:
Kom mandlerne i en skål med kogende vand. Lad dem ligge i 10 minutter, og smut dem herefter.

I en skål blandes plantemargarine, mel, sukker/sukrin, vaniljepulver og salt.
Røres sammen. Hak mandlerne fint (der må gerne være lidt større stykker i den).
Rør mandlerne og lidt vand ad gangen i dejen. Mængden af vand afhænger af hvilken type mel du bruger. Prøv dig lidt frem, dejen skal være sammenhængen. Når dejen er samlet kommes den på køl, gerne i 30-60 min.

Tænd ovnen på 200 grader og gør en-to bagepapirbeklædt(e) bageplade(r) klar.
Hvis du har en kødhakker med kageplade, kan du bruge denne. Ellers kan man sagtens undlade og trille dejen ud i små tynde pølser og forme vaniljekransene. De smager ligeså godt sådan ;)

Kom vaniljekransene på bagepladen og bag dem i ca. 10-15 minutter (igen alt efter størrelse)

Velbekomme - og tak, fordi du læser med - og glædelig jul ;)